Oversigt
Arrangementer
Søg
Artikel i Hjemstavnsliv, 2005
"Fejltrin, fødder og fællesskab"
- artikel i Hjemstavnsliv 2005
Variation over denne overskrift har i mange år præget vores løbesedler, reklamer og hjemmeside. Bag disse ord gemmer der sig faktisk en del holdninger, tanker, handlinger og erfaringer, som vi gerne vil delagtiggøre andre i.
Signalet i overskriften er først og fremmest "uhøjtideligt". Her hjælper Fejltrin-navnet selvfølgelig til, men Arne K. Jensen henviser i novembernummeret til en lignende overskrift "Dans dig sund og glad", så det behøver ikke at hænge på navnet. Men det er vigtigt at man slipper af med de kedelige opremsninger af "træningstider" og "øveaftener". Det uhøjtidelige er meget vigtigt. Det signalerer til potentielle nye, at intet er perfekt, og så tør de godt kaste sig ud i det. Det er vigtigere at have det sjovt og have danseglæden i behold, end at det er 100% korrekt. At have det sjovt giver ny energi, og det er det, der skal drive værket. Under vores overskrift lykkes det faktisk hvert år at få 20-25 potentielle nye medlemmer til at kigge indenfor. De første 3 gange er gratis, og i år har 16 nye valgt at blive medlem. Dette er dog lidt højere end normalt.
Vi holder til på Østerbro i København og har kun ét blandet voksenhold. Noget af det vi også lokker med er, at man kan komme uden partner. Og vi mener det. De nye er nemlig ikke overladt til sig selv, idet vi organiserer danseaftenerne, så alle kommer ud at danse. Hver 4.-5. dans er simpelthen en byttedans. Da vi kun har en pause midt på aftenen, kommer alle gamle hermed til at tage en overkommelig del af "slæbet" med de nye. De nye får jævnligt glæde af at danse med en øvet, og lærer dermed hurtigere. Sidst men ikke mindst kommer man som ny hurtigt "raden rundt", og får hilst på alle. Langt de fleste nye kommer alene. At sørge for at de nye kommer ud at danse hver gang, er efter vores opfattelse den væsentligste del af at tage godt imod de nye. Glipper dette, er det ikke sjovt som ny, og så smutter man igen. Det kan sandsynligvis gøres på andre måder, men det kan ikke være meningen, at det kun er bestyrelsen og måske nogle få andre, der skal tage slæbet.
Vi står selvfølgelig over for den klassiske problematik med at forsøge at tilfredsstille både de helt nye og de gamle dansere. Vi er nødt til at starte forfra hvert år. Efter at have tabt nogle gamle dansere på for meget hensyn til de nye, har vi valgt at gå forholdsvis hurtigt frem. Hastigheden er selvfølgelig altid en balance, men vi gør samtidig meget ud af, at fortælle de nye, at det ikke er dem, der er dumme, men os der går hurtigt frem. Endvidere starter vi altid efter pausen med et par sværere pardanse som sønderhoning, hambo m.m. kun for de gamle. Herefter er der altid en byttedans, så vi atter får alle på gulvet.
Vi lokker også med andre ting end dansen. Hver onsdag efter dansen er der 3. halvleg for dem, der har lyst på café Under Uret, hvor man kan få slukket tørsten og få snakket lidt mere med folk, end man kan nå i dansepausen. Ud over at ordne verdenssituationen, bliver også danseaftenerne og foreningen diskuteret, og en del af foreningsånden bliver til her. Foreningen har, i de 20 år vi har været med, valgt at arrangere en forårsweekendtur og en ditto efterårstur årligt, hvor vi bl.a. går ture, danser, synger og spiller og får noget godt at spise og drikke. Der er i foreningen desuden mange tilbud om "græsrodsaktiviteter", som ikke er i foreningsregi, men hvor medlemmerne arrangerer diverse ting, så som Nytårsaftensfest, vandreture, kanoture, skiture m.m.
Alle disse ting tilsammen er med til at fremme fællesskabet. Det betyder også, at folk bliver bedømt på andre ting, end det der foregår på dansegulvet. Hermed kan man bidrage væsentlig til fællesskabet, selv om man måske har det svært på dansegulvet. Dette er igen med til at udstikke normerne for foreningen. Det er OK at være anderledes end én selv, og vi bestræber os på at acceptere folk, som de er. Vi har en meget rummelig forening, og dette er med til at mindske/nedbryde klikedannelser, og det kan de nye godt mærke!
Vi forsøger også at aktivere medlemmerne gennem ansvar. Vi opererer nemlig med en del udvalg: Danseudvalg (programlægger sæsonforløb og de enkelte danseaftener og består af de 3 ledere + 1 øvet + 1 nyere danser), Introudvalg og PR-udvalg. Hertil nedsættes ad hoc udvalg til weekendture m.m. Disse udvalg giver medlemmerne mulighed for at påtage sig et stykke konkret afgrænset arbejde for foreningen. Samtidig bliver bestyrelsen aflastet. Dette styrker også fællesskabet og ansvaret for foreningen.
Sluttelig mener vi selv, at have fundet en god form, og vi håber at noget af ovenstående kan være til inspiration for andre. Se evt. også vores hjemmeside på www.fejltrin.dk. Stjæl for guds skyld med arme og ben af det I synes I kan bruge. Der er dog altid plads til forbedring, og vi vil også gerne have gode ideer fra andre. Hvordan kommer I ud med Jeres budskab uden for miljøet? Hvor mange nye kigger indenfor hos Jer? Hvad gør I for at holde på de nye? Kort sagt: hvordan gør I?
Mange danseglade hilsner
Katrine Jakobsen & Jørgen Eskild Larsen, Fejltrin.